Verhogen van de slagkracht van de wijkteams
De wijkteams zijn een laagdrempelige toegang voor alle inwoners met een ondersteuningsvraag. Het is de plek waar inwoners zich melden wanneer zij iets voor hun buurt willen betekenen. In 2021 hebben wij aantal wijkteams samengevoegd. Daardoor kunnen Almeerders nu bij negen wijkteams terecht. Door corona zien we een toename in financiële en relationele problemen. Binnen de mogelijkheden die de wijkteam hebben zoeken we hiervoor naar oplossingen. Hiervoor maken we soms gebruik van informele initiatieven (bewoners en vrijwilligers) en in andere gevallen zoeken we de samenwerking met partners die professionele ondersteuning kunnen bieden. Een belangrijk speerpunt voor 2022 zal zijn het organiseren van een groter collectief aanbod als antwoord op individuele vragen. |
---|
Bestuursopdracht Grip op Sociaal domein
De bestuursopdracht Grip op het sociaal domein moest helpen om meer grip te krijgen op de uitgaven in het sociaal domein. We zijn hier bij de Programmabegroting 2020 mee begonnen De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan de uitvoering van deze bestuursopdracht. De bestuursopdracht is in de afgelopen jaren langs drie lijnen uitgewerkt:
We hebben dashboards en rapportages ontwikkeld
Dit helpt om afwijkingen eerder te signaleren en actie te ondernemen. De dashboards worden regelmatig gebruikt om managers en bestuurders op de hoogte te houden van de uitgaven. De dashboards worden ook gebruikt voor de gesprekken met de zorgaanbieders. We blijven de rapportages ontwikkelen zodat ze ons ook in de toekomst verder kunnen helpen.
We hebben kritisch gekeken naar onze werkzaamheden
We wilden een betere samenwerking tussen de verschillende vakgebieden (beleid, financiën, contractmanagement, data- analyse en inkoop). We hebben daarom onze organisatie en overleggen beter ingericht. Dit hielp om meer voor elkaar te krijgen. We hebben daarin ook het contract- en leveranciersmanagement verder verbeterd. Het contract- en leveranciersmanagement werkt systematisch en voert multi-disciplinair het gesprek met belangrijke zorgaanbieders. Het doel is om te komen tot gezamenlijke doelstellingen en afspraken over indicatoren en streefwaarden. Dit moet helpen om de kwaliteit van wat we inkopen te verbeteren en de kosten te verlagen.
In 2021 heeft dit ervoor gezorgd dat we beter weten wat er goed en fout gaat. Dit helpt om het in de toekomst beter te doen. We voeren dit nu al uit bij de maatregel “actief contractmanagement”. Deze maatregel is een onderdeel van de AEF-maatregel jeugd.
We hebben een inkoopkader sociaal domein gemaakt
Dit inkoopkader helpt het inkooptraject voor de jeugdhulp en de Wmo. We hebben regels gemaakt over hoe we op een en dezelfde manier inkopen. Bijvoorbeeld voor de indexatie van de diverse contracten binnen het sociaal domein. We gaan nog meer doen. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een prognosemodel voor het sociaal domein. Dit moet helpen om beleidskeuzes te maken. Daarnaast helpt het om meer inzicht te krijgen in de zorgketen. Ook zijn we begonnen met het nieuwe beleidskader sociaal domein. Dit gaat vanaf 2023 gelden.
We gaan in het eerste kwartaal van 2022 evalueren of de maatregelen vanuit de bestuursopdracht succesvol zijn doorgevoerd binnen de gemeentelijke organisatie.