Inleiding

Leeswijzer

Dit is de ‘officiële’ programmabegroting, zoals de wet die voorschrijft. Hierin staan alle veranderingen ten opzichte van de tweede kwartaalrapportage toegelicht. We vragen u om deze veranderingen goed te keuren. We noemen dit ook wel de ‘mutatiebegroting’. De mutatiebegroting krijgt u als document (PDF) en als website op: https://almere.pcportal.nl/ .
De mutatiebegroting bestaat uit de volgende onderdelen:

Programmaplan

De (financiële) beleidsvoornemens van het college staan in het programma. Het programmaplan bestaat uit:

  • Ambities en speerpunten

We beschrijven onze doelstellingen en welke acties (speerpunten) we daar komend jaar voor uitvoeren.

  • Beleidsvoornemens college (financiën)

In het programmaplan krijgt u een overzicht van de kosten van onze beleidsmatige keuzes. Dit zijn geen onvermijdelijke veranderingen zoals die in de kwartaalrapportages staan, maar 'afweegbare' voorstellen. Als u hiermee akkoord gaat geeft u ons toestemming om hier in 2022 geld aan uit te geven. Ook mogen we dan verplichtingen aangaan voor de jaren daarna.

  • Indicatoren

Volgens het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV) moeten we een verplichte set van beleidsindicatoren opnemen in de begroting. Deze zijn per programmaonderdeel via het tabblad ‘Indicatoren’ terug te vinden. Almere wordt waar mogelijk vergeleken met gemeenten met 100.000 tot 300.000 inwoners. Voor de indicatoren gaan we uit van de gegevens die door het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) en via de website waarstaatjegemeente.nl  beschikbaar zijn. Het beschikbare peiljaar kan per indicator verschillen. Wij hebben de laatst beschikbare gegevens opgenomen. Per indicator wordt een korte toelichting gegeven en waar mogelijk de relatie gelegd met het gevoerde beleid.

  • Risico's

De risico's met een financieel gevolg die de gemeente loopt bij haar activiteiten zijn per programma opgenomen en toegelicht. Een totaaloverzicht is opgenomen in de risicoparagraaf .

  • Verbonden partijen

In het programmaplan hebben we informatie over de verbonden partijen opgenomen. In de digitale omgeving geven we per verbonden partij een toelichting. In de toelichting staat bijvoorbeeld hoe een verbonden partij bijdraagt aan het beleid van de gemeente. Een totaaloverzicht van de Verbonden Partijen is opgenomen de gelijknamige paragraaf .

  • In de digitale omgeving kunt u per programma de belangrijkste beleidsplannen via een link vinden.

Kwartaalrapportage derde kwartaal

Er gebeurt in de loop van het jaar heel veel, waarover weinig valt te kiezen. We krijgen bijvoorbeeld extra geld van het rijk. En de uitgaven vallen voor veel onderwerpen hoger uit dan verwacht. Deze veranderingen presenteren we vanaf dit jaar in kwartaalrapportages. Met deze manier van werken houdt u het hele jaar controle en inzicht over de gemeentefinanciën.
Om te voorkomen dat u te vaak over financiële documenten moet praten, hebben we de derde kwartaalrapportage als apart hoofdstuk in de begroting opgenomen. Met het raadsvoorstel van de begroting vragen wij ook toestemming voor het veranderen van de budgetten. Deze staan in de derde kwartaalrapportage toegelicht.

Paragrafen

Er zijn 9 paragrafen. Deze geven extra informatie over een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld over de Floriade , het grondbeleid of het Fonds Verstedelijking Almere (FVA). Het gaat om onderwerpen die bij meer programma's terug komen, maar in de paragrafen gebundeld worden. We willen hiermee overzicht en verdieping geven. Een aantal paragrafen zijn wettelijk verplicht. Dit zijn onder andere de paragraaf lokale heffingen , financiering en bedrijfsvoering . Andere paragrafen, zoals de Floriade en FVA zijn niet wettelijk verplicht. We voegen deze toe om u inzicht en overzicht te geven over deze onderwerpen. Dit hebben we eerder zo met u afgesproken.
We vragen speciaal aandacht voor de paragraaf lokale heffingen. Belangrijke lokale heffingen zijn de onroerende zaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolrecht. Ook geven we hierin inzicht in de ontwikkeling van de parkeertarieven. Via deze paragraaf informeren we u over de veranderingen in de lokale lasten. Dit hebben wij ook financieel vertaald in de begroting. Als u de begroting goedkeurt, keurt u ook die veranderingen goed. De juridische uitwerking van die veranderingen staat in de tarievennota en belastingverordeningen. Ook die moet u vaststellen. We hebben het presidium gevraagd om dit tegelijk met de begroting te agenderen, zodat u één keer besluit over de lokale lasten.

Bijlagen

In de digitale begroting zitten ook nog bijlagen.
In de bijlage ‘opvolging aanvaarde moties en amendementen ’ kunt u lezen wat we doen met de moties die u heeft aangenomen met betrekking tot de P&C-documenten.
Met de bijlage ‘kredieten onderwijshuisvesting ’ en ‘investeringen gemeentelijk materiaal ’ laten we zien welke kredieten u beschikbaar stelt voor de investeringen die we moeten doen.
In de bijlagen ‘reserves ’ en 'voorzieningen ' ziet u wat we de komende jaren aan de reserves en voorzieningen toevoegen en wat we daar weer uit halen. Ook beschrijven we wat we daarmee doen.
Tenslotte hebben we ook nog het bestedingsplan voor het groot onderhoud en de vervangingen in de openbare ruimte opgenomen. En natuurlijk mag ook de afkortingenlijst niet ontbreken.

Deze pagina is gebouwd op 06/28/2022 11:07:39 met de export van 06/27/2022 13:46:40