In 2017 is het Waterplan 2017-2022 vastgesteld. Dit beleidsplan met de titel ‘Stad van het Zuiverste Water’ is vernieuwend in het stedelijk waterbeleid. In dit plan hebben de gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland samen de koers uitgezet voor de inrichting en het beheer van het stedelijk water: van riool tot recreatie .
Samen met het waterschap spannen wij ons dagelijks in voor het goed functioneren van alle waterketens. Daarvoor is een uitgebreide ‘blauwe infrastructuur’, van riolen tot zuiveringsinstallaties en van sloten tot gemalen. Alle onderdelen van deze blauwe infrastructuur hebben een levensloop- of groeicyclus. Ze vragen om beheer (zoals periodiek baggeren of snoeien, inspectie en onderhoud) en hebben een vervangingstermijn. Het goed uitvoeren van deze beheertaken vormt ons dagelijks werk.
Dankzij het doordachte ontwerp van een groene en blauwe stad bestaat Almere tegenwoordig voor maar liefst 11% uit 'water binnendijks'. In andere Nederlandse steden schommelt dat percentage tussen de drie en acht procent. Toch hebben we recent weer ervaren in Limburg, Duitsland en België dat water verwoestend kan zijn voor mens, plant en dier.
Het royale groenblauwe netwerk geeft ons nu een voorsprong in de weerbaarheid tegen klimaatverandering en biedt een kraamkamer voor natuurontwikkeling en recreatie. Dit betekent echter niet dat we er zijn. We moeten op continue basis onze weerbaarheid monitoren en waar nodig vergroten. Dit doen we in nauwe samenwerking met het waterschap. Ondanks dat onderscheiden we ons met een gescheiden rioolstelsel. Dit zorgt ervoor dat we beperkte zuiveringskosten kennen, minder tot geen overstort van vuil water bij hevige regenbuien hebben en er betere doorspoeling van grachten en sloten is.
Het Waterplan is zowel een strategisch als uitvoeringsgericht plan dat steunt op een gezamenlijke visie van inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners en overheden. In deze visie komt een beeld naar voren van Almere als een ‘stad van het zuiverste water’. Een stad die water omarmt als een bron van leven, plezier en economie. Een stad die steeds beter duurzaam weet om te gaan met alle kringlopen van hemelwater, oppervlaktewater, bodemwater en afvalwater.
In het gemeentelijk rioleringsplan worden diverse zaken vastgelegd omtrent het beheer. Artikel 4.22 van de Wet milieubeheer stelt dat het hebben van een actueel gemeentelijk rioleringsplan (GRP) verplicht is voor alle gemeenten. Sinds de invoering van de Wet gemeentelijke watertaken (Wgw) moet het GRP ook ingaan op het beheer van grondwater en hemelwater. Dit wordt ook wel het verbrede GRP genoemd. De afgelopen jaren hebben wij het Waterplan gezien als een invulling van deze wettelijke verplichting. Een nadere detaillering van het Waterplan is echter gewenst. Daarom is op dit moment het verbreed gemeentelijk rioleringsplan in ontwikkeling. Dit doen we weer met onze partners in Flevoland. Hiermee borgen we onze beheerstrategie en de lange termijn kosten van ons rioolstelsel.