Paragrafen

Risicoparagraaf

De gemeente Almere heeft een groot grondbedrijf. We hebben ruim € 230 miljoen aan kosten gemaakt die we nog moeten terugverdienen. Dit noemen we de boekwaarde. Daarnaast moeten we de komende jaren nog ruim een half miljard investeren. We verwachten in totaal nog een opbrengst te realiseren van circa € 1 miljard. Deze omzet is van groot belang, want hiermee moeten we niet alleen de nog te maken kosten terugverdienen, maar ook de kosten die we reeds gemaakt hebben. Daarbij hebben we te maken met de economische omstandigheden. Dit betekent dat inkomsten niet vanzelfsprekend zijn en ook kunnen tegenvallen.
We hebben in het  verleden al vele miljoenen moeten afwaarderen op de grondvoorwaarden. Dit speelde toen het economische niet goed gaat. Op dit moment verwachten we nog economische groei, al kan dit ook snel veranderen. Het is daarom belangrijk om de risico’s binnen het grondbedrijf goed in beeld te hebben.

In onderstaande risicokaart geven we een beeld van deze risico’s. De risico’s zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • Algemene risico’s. Dit zijn risico’s die voor 100% binnen de reserve van het grondbedrijf worden afgedekt (harde buffer, deze staan helemaal rechts in de grafiek)
  • Risico’s van negatieve grondexploitaties. Deze risico’s dekken we voor 100% af binnen de reserve van het grondbedrijf (harde buffer);
  • Risico’s van positieve grondexploitaties. Deze risico’s dekken we niet af binnen de reserve van het grondbedrijf. We brengen deze in mindering op de toekomstige winst (zachte buffer)

We beschrijven de risico’s elk jaar uitgebreid in het MPGA. In de paragraaf Grondbeleid gaan we in op de omvang van het weerstandsvermogen van het grondbedrijf. Er is daar ook een toelichting op de risico's opgenomen. Hieronder is een totaaloverzicht van het geheel van de risico’s opgenomen. De belangrijkste risico’s worden op hoofdlijnen toegelicht.

Deze pagina is gebouwd op 06/28/2022 11:07:39 met de export van 06/27/2022 13:46:40