We willen voorkomen dat mensen niet mee kunnen doen
We willen er daarom voor zorgen dat mensen goed kunnen lezen en schrijven. Maar ook dat zij kunnen rekenen en om kunnen gaan met een computer. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat mensen zichzelf kunnen redden. Het is ook nodig omdat mensen hun kinderen dan beter kunnen ondersteunen bij huiswerk. We noemen dit de aanpak laaggeletterdheid. Deze aanpak is gericht op volwassenen.
Onlangs is er een regionaal plan vastgesteld. Hierin staan afspraken over hoe we mensen die moeite hebben met rekenen en taal zo goed mogelijk kunnen helpen. Met de lokale aanpak sluiten we aan bij het regionale plan. We maken ook gebruik van het Taalakkoord wat vorig jaar is afgesloten tussen verschillende organisaties in Almere.
Een van de dingen die we verder willen doen in 2022 is het realiseren van een centraal punt voor rekenen en taal. Dit moet een plek zijn waar mensen die geholpen willen worden met taal, rekenen en/of computervaardigheden terecht kunnen met hun hulpvraag. Het is ook het punt waar inwoners die anderen willen helpen terecht kunnen. We willen hierbij langs drie thema’s vraaggericht te werk gaan. Dit betekent dat we willen aansluiten bij de wensen van inwoners met korte, gerichte trainingen. De thema’s zijn taal en werk, taal en gezondheid en taal en opvoeding.
We gaan de komende jaren schoolgebouwen renoveren, vervangen of slopen
In 2021 is het integraal huisvestingsplan vastgesteld. Hierin is de vernieuwingsopgave beschreven. Omdat de stad inmiddels zo’n 40 jaar oud is, gaan we de komende jaren schoolgebouwen renoveren, vervangen of slopen. Dit is onder meer afhankelijk van de vraag naar scholen in de buurt. Sommige buurten vergrijzen waardoor er, anders dan vroeger, minder vraag is naar onderwijs. Om deze en andere redenen maken we plannen voor Stedenwijk en Molenbuurt. In het maken van plannen voor Molenbuurt wordt er nauw samengewerkt met stedelijke vernieuwing.
Tegelijkertijd hebben we ook te maken met het bouwen van nieuwe scholen in de gebieden waar we bouwen. Dit gaat over Almere Poort, Nobelhorst en Oosterwold.
We gaan de komende jaren samen met de schoolbesturen werken aan een plan om het technisch onderwijs te versterken. De herontwikkeling van Het Baken Stad College wordt hierin meegenomen.
We willen er voor zorgen dat iedereen gaat sporten en bewegen
Ook de mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Voldoende sporten en bewegen helpt mensen namelijk om zich goed te voelen. Sport is bovendien een belangrijk middel om allerlei vormen van sociale problematiek te voorkomen. In 2022 is het nieuwe sportbeleid van kracht. Hier is dit ook in opgenomen. We willen de stad zo inrichten dat inwoners verleid worden om te bewegen. Dit gaat dan niet alleen over playgrounds en sportvelden, maar ook over de inrichting van de openbare ruimte. We stimuleren mensen om meer in beweging te komen via. een wijkgerichte inzet van de buurtsport coaches door de ondersteuning van sportverenigingen, van andere sportaanbieders en van ongeorganiseerde sport.
Daarnaast organiseren we samen met het Watersportverbond en de provincie Flevoland een groot watersportevenement voor de kust van Almere Poort. Daarmee bieden we ruimte voor topsport op het water. Sport is ook toegevoegd aan lijn 4 van het Fonds Verstedelijking Almere.
We blijven bouwen aan een sterke Almeerse cultuursector
De cultuursector is hard getroffen door de coronamaatregelen. We zijn daarom blij met de corona noodsteun die we van het Rijk kregen. Hier spreekt ook erkenning uit voor het belang van een gezonde en diverse cultuursector. Met deze noodsteun kunnen we de Almeerse cultuurinstellingen door middel van het Coronapakket Cultuur Almere ook in 2022 herstellen én verder vernieuwen. De Almeerse Basisinfrastructuur Cultuur (ABC) geeft onze cultuursector zekerheid voor langere termijn (2021-2024). Het Cultuurfonds ondersteunt juist de jonge makers en nieuwe initiatieven in de stad. Op deze manier bouwen we samen aan een sterke Almeerse cultuursector.
We werken in 2022 verder aan de uitvoering van het Cultuurplan. Begin 2022 wordt met de tussentijdse evaluatie van het cultuurplan 2019-2024 aan de raad aangegeven waar we staan in de uitvoering.
We zien dat de aandacht voor cultuur in de stad toeneemt. Als onderdeel van de stedelijke vernieuwing van Almere Buiten centrum werken we aan het Cultuurhuis dat in 2022 gerealiseerd wordt. Dit brengt cultuur dichtbij de inwoners! Het is de manier hoe we cultuur verder willen ontwikkelen: in de stadsdelen. In 2022 willen we -in samenwerking met sport, onderwijs en welzijn- de culturele voorzieningen in de stadsdelen verder ontwikkelen. We onderzoeken op welke wijze we poppodium de Meester een vaste plek in de culturele infrastructuur van Almere geven en we stimuleren dat er meer werkplekken voor creatieve en culturele ondernemers in Almere ontstaan.
2022 zal ook voor de cultuursector in het teken staan van de Floriade. De Floriade biedt een landelijk en internationaal podium aan o.a. Vis-a-vis, Bonte Hond, StrandLAB, Suburbia en Twee Turven Hoog. Het Kunstmuseum Flevoland (i.o) opent het spectaculaire Kunstpaviljoen op het Floriadeterrein. Ook wordt er verbinding gelegd met amateurgezelschappen uit Almere en Flevoland. Met het Floriadebudget van Cultuurfonds Almere wordt de cultuursector in staat gesteld de verbinding optimaal te maken.