We hebben belangrijke stappen genomen om onze beheerorganisatie professioneler te maken
Hierbij passen de deze raadsperiode vastgestelde visie en beleidskaders die nodig zijn om goede keuzes over de toekomst te maken. Het is, door de financiële situatie van de gemeente, niet gelukt om achterstanden bij het onderhouden van de openbare ruimte te verkleinen. Met het verlagen van de bezuiniging proberen we dit wel te verzachten.
In de Visie openbare ruimte beschrijven we de grootste uitdagingen bij het beheer van de stad. Voordat we hieraan kunnen werken, moeten we eerst de risico’s beperken. Het bestaande beheerbudget is hard nodig om de stad schoon, heel en veilig te houden, zeker als straks grote delen van onze openbare ruimte tegelijk aan vervanging toe zijn. Hierover gaat het Beleidskader grootschalig onderhoud woonwijken en bedrijventerreinen. We kunnen onze wijken, parken, wegen en wateren echt duurzamer, leefbaarder en gezonder maken. Hiervoor zullen verschillende beleidsdomeinen wel samen moeten werken en hebben we ook onze partners in de stad nodig.
Voor de raadsverkiezingen komt ook nog het Strategisch assetmanagent plan. Dit gaat vooral verder in op hoeveel geld er nodig is om onze visie waar te maken.
Hiermee is alle informatie beschikbaar die nodig is om in de nieuwe raadsperiode keuzes te maken over de toekomst van het beheer in Almere. Keuzes die gaan over het extra geld dat nodig is voor het grootschalig onderhouden van bijvoorbeeld woonwijken en het vervangen van bruggen. En over de samenwerking die binnen en buiten de gemeente nodig is om Almere leefbaar en klaar voor de toekomst te maken en houden.
We werken met bewoners en bouwers verder aan het welzijn van dieren en planten in de stad
In 2021 is de Visie ecologie vastgesteld door de raad. Het Beleidskader dierenwelzijn volgt waarschijnlijk in het najaar van 2021 na de evaluatie. Met onze nieuwe visie op ecologie werken we met bewoners en bouwers verder aan het welzijn van dieren en planten in de stad. We werken aan meer verschillende plant- en boomsoorten, vertellen mensen over de waarde van voedsel- en schuilmogelijkheden voor dieren in de stad en verbeteren het ecologische netwerk in en om de stad. De verdere ontwikkeling van de stad mag niet ten koste gaan van de natuur in de stad, maar moet juist bijdragen aan het behoud en de versterking hiervan. Het nieuwe dierenwelzijnsbeleid gaat vooral over het helpen van dieren in nood. Hierin willen we de voorlichting aan bewoners en de samenwerking met onze partners verbeteren door meerjarige afspraken te maken en extra geld voor wildopvang vrij te maken.
We zijn bezig om een meerjarig vervangingsplan uit te werken
Vanaf 2023 zullen de eerste rioolvervangingen gaan starten in de wijk de Marken. In de jaren daarna zal vervanging van de riolering in meerdere wijken noodzakelijk zijn. Sinds 2007 sparen we al voor vervanging. Hier hebben we nu baat van. We werken scenario’s uit waarin we in een periode van zo’n 10 jaar groeien naar € 10 miljoen aan vervangingen per jaar.
We implementeren een toekomstbestendig én duurzaam afval inzamelsysteem
We willen een stad zijn waar we efficiënt en slim met afval omgaan. Wij hebben uw raad een aangepast voorstel voor een nieuw afvalinzamelsysteem voorgelegd. We willen graag starten met het verder op orde brengen van de inzameling, vervangen achterhaalde ineffectieve inzamelvoorzieningen en we nemen inwoners actief mee in nut en noodzaak van afval scheiden. Dit laatste doen we door doelgerichte communicatie en handhaving op maat. Daarmee ontstaat er duidelijkheid voor de stad en de inwoners hoe het afval wordt ingezameld en krijgen inwoners meer, betere en uniforme voorzieningen om hun grondstoffen gescheiden te houden. En door de vervanging en verduurzaming van het wagenpark kunnen de chauffeurs in meer veilige, stillere en duurzamere wagens hun service verlenen. De jaren 2021 en 2022 zullen in het teken staan van voorbereiden. In 2023 en 2024 wordt het inzamelsysteem dan wijk voor wijk uitgerold. In 2025 is het eerst ‘full-service-jaar’.
Het inzamelsysteem helpt om de doelstellingen op gebied van afvalscheiding en duurzaamheid te realiseren, de kosten te beheersen met een dienstverlening die bijdraagt aan de tevredenheid van bewoners.
We innoveren in Almere in circulair grondstoffenmanagement
De grondstoffen uit ons afval bieden kansen. We benutten onze rol als afvalinzamelaar en zijn daarmee een belangrijke speler in de grondstoffenketen. We willen leidend zijn in de circulaire economie en ons richten op een duurzame samenleving. Met het programma Circulair en Innovatief Grondstoffenmanagement (CIG) hebben we de ambitie om de lineaire economie om te buigen naar een circulaire economie. Dit betekent onder andere dat we meer willen doen aan hergebruik en upcycling. Juist ook voor de grondstoffen waarvoor dit lastig is, bijvoorbeeld moeilijk recyclebare plastics.
Wij geven in 2022 verdere invulling aan onze mobiliteitsdoelstellingen
We zijn trots op ons grotendeels gescheiden vervoerssysteem. Voetpaden, fietspaden, wegen en busbanen zijn namelijk belangrijk. Het helpt om je te kunnen verplaatsen. In de Mobiliteitsvisie zijn onze ambities op het gebied van versterking, verbetering en verduurzaming van deze vervoerssysteem vastgelegd. Wij verbeteren ook om ervoor te zorgen dat de aansluiting op regionale vervoersnetwerken steeds beter wordt. En met de aanleg van nieuwe fietsbruggen wordt ons netwerk van fietspaden versterkt. De fiets wordt hierdoor voor de korte afstanden (minder dan 5km) een steeds beter alternatief voor de auto.
Op het gebied van verduurzaming van de Almeerse mobiliteit werken wij aan een zero emissie strategie. Hiermee bedoelen we dat we minder CO2 willen uitstoten. Dit doen we met pilots voor alternatieve brandstoffen, bijvoorbeeld elektrisch vervoer en het gebruik van waterstof. Met de uitvoering van de Aanpak Bewust Reizen proberen wij Almeerse autorijders over te halen om gebruik te maken van duurzamere alternatieven. Dit gaat met name om automobilisten die voor hun werk rijden tussen Almere en Amsterdam. Daarnaast starten we in 2022 met pilots voor deelmobiliteit. Dit gaat onder andere het delen van auto’s. We beginnen hiermee in buurten waar veel geparkeerd wordt en waar weinig andere mogelijkheden zijn om te reizen.
Verder zijn in 2022 de werkzaamheden aan het station Almere Centrum klaar. Dit zorgt ervoor dat het station groter wordt en het gebied eromheen mooier. Dit is een eerste stap in de verdere ontwikkeling van Almere Centraal.