Inleiding

Opgaven

We willen dat inwoners op een prettige manier ‘zo thuis mogelijk’ kunnen opgroeien en wonen. Dit geldt voor jeugd en volwassenen, en ook voor de groeiende groep ouderen in de stad. Daar horen ook kwetsbare inwoners bij. We willen dat passende hulp en ondersteuning zoveel mogelijk beschikbaar is in de eigen (sociale) omgeving van mensen. Die omgeving is namelijk vertrouwd en hier gedijen mensen vaak het best. Daarnaast is in die omgeving vaak ook hulp van vrienden, familie en buren het beste beschikbaar. Het helpt mensen om zo veel mogelijk een normale leefsituatie te hebben en er volwaardig bij te horen in de wijk.
In 2020 en 2021 heeft Wonen en Zorg extra aandacht gekregen in het coalitieakkoord. Hierdoor was het mogelijk om sneller met deze opgave aan de gang te gaan. We focussen ons op het in samenhang organiseren van wonen en zorg voor kwetsbare inwoners. En daarnaast richten we ons op het vergroten van draagkracht en draagvlak in de wijken voor deze opgave. We hebben ook de opgave sluitende aanpak personen met verward gedrag aan deze woonzorg-opgave toegevoegd. Omdat veel beleidsvelden bij deze opgave betrokken zijn, vraagt dit om een intensieve samenwerking. Een samenwerking tussen zowel de gemeentelijke afdelingen en portefeuilles, als samenwerking tussen partijen in de stad.
In 2022 kunnen we de vruchten gaan plukken van het werk van de afgelopen twee jaar. De samenwerkingsafspraken ‘Thuis in de Wijk’ over uitstroom uit een 24-uurs instelling, zijn van kracht en worden gemonitord. Deze afspraken zijn gemaakt tussen woningcorporaties, zorgpartijen en gemeente. Ook zijn er in de huisvestingsverordening afspraken gemaakt over het vergroten van het aantal uitstromers per jaar. In de woon-zorg programmering is in 2021 inzichtelijk gemaakt welke behoefte er is naar wonen en zorg voor welk gebied. Deze behoefteraming gaan we in 2022 implementeren in de stedelijke gebiedsontwikkeling-processen. Daarnaast zullen een aantal fysieke woon-zorg projecten in 2022 in uitvoering gaan.
Op zorginhoudelijk vlak werken we verder aan nieuwe oplossingen tussen 24-uurs opvang en zelfstandig thuis wonen. Zoals plekken om te logeren, plekken om als eerste stap naar uit te stromen met meer begeleiding (tussenvoorziening) en 24/7 ondersteuning bij het zelfstandig wonen in de wijk. Ondersteuning buiten kantoortijden is van belang voor inwoners met en zonder een geïndiceerde zorgvraag.

Deze pagina is gebouwd op 06/28/2022 11:07:39 met de export van 06/27/2022 13:46:40